Головна | Реєстрація | Вхід | RSSП`ятниця, 2024-05-17, 6:39 PM

ЗЗСО  

І-ІІІ  ступенів

 с.Розтоки

Меню сайту
Категорії розділу
Виховна робота [22]
Випускникам [0]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 14
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Вересень » 14 » Семінар вчителів інформатики
2:24 PM
Семінар вчителів інформатики

Інноваційні семінари для вчителів інформатики

Роль педагога полягає в тому, щоб відкривати двері,

а не в тому, щоб проштовхувати в них учня.

Артур Шнабель

(австрійський педагог, піаніст і композитор)

 

     Стрімке розширення за останні десятиліття інформаційного поля, що оточує людину, спричинило появу постіндустріального інформаційного суспільства.

           Інформаційно-комунікаційна компетентність учителя інформатики повинна значно відрізнятися від інформаційно-комунікаційної компетентності інших учителів об’ємом, глибиною та систематичністю знань у галузі інформаційних технологій. Діяльність педагога є головним фактором, що визначає успішність учнів у тій чи іншій предметній галузі. Завдяки ефективному застосуванню технологій у навчальному процесі школярі можуть набувати цілу низку компетентностей, зокрема інформативних, розвинути які компетентності допомагають перш за все вчителі, які самі мають володіти такими компетентностями та бути готовими та здатними до діяльності, що пов’язана з їх формуванням.

Інформатизація суспільства вимагає підвищення рівня інформаційної компетентності учнів. Мабуть, саме тому однією з десяти ключових компетентностей, формування яких вимагає реалізація концепції Нової української школи, є інформаційно-цифрова компетентність.

Як її сформувати на уроках інформатики? Відповідь на це запитання намагалися знайти вчителі інформатики під час проведення семінарів, які відбулися на базі Розтоківської ЗОШ І-ІІІ ст. та  Лазещинської  ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Семінар-практикум на базі Розтоківської ЗОШ І-ІІІ ст. з проблеми “Використання інноваційних технологій на уроках інформатики”  розпочався зі вступного слова директора школи Степана Степановича Поповича, який привітав усіх присутніх, розповів про успіхи та перспективи навчального закладу.

Під час теоретичного модуля Капустяк Н.Т., завідувач РМК відділу освіти, молоді та спорту обґрунтувала актуальність та сучасність вибраної проблеми,  презентувала інноваційні педагогічні технології, їх використання  та  окреслила шляхи формування інноваційної компетенції учнів на уроках інформатики.

Практичне застосування даного питання продемонструвала на показовому уроці у 8 класі з теми “Автоматичні та розширені фільтри”  лауреат районного етапу Всеукраїнського  конкурсу “Учитель року-2017”,  вчитель інформатики Розтоківської ЗОШ І-ІІІ ст. Харбака Марія Василівна.

          

 На відміну від традиційного семінару, де учасники переглядають презентації, учителі залучалися до обговорення, практичних занять. Акцент був зроблений на активній взаємодії учасників між собою. Під час обговорення  учителі об’єднувалися в команди, які спільно працювали над  аналізом уроку  за методом  “ментальних карт”.

 

Навчально-методичний семінар-тренінг на базі Лазещинської ЗОШ І-ІІІ ст. припав на День вишиванки. Вчителів-інформатиків району урочисто зустрічали  місцевим колоритом та співанками  зразковий дитячий ансамбль гуцульських інструментів, а учні та педагоги флеш-мобом  “Моя вишивана сорочка – неначе долі оберіг”.  Оригінальною відеопрезентацією  представила освітній заклад та вчителів інформатики директор Праничук Світлана Богданівна.

Обговорення проблеми навчально-методичного семінару-тренінгу  “Особливості викладання інформатики в умовах впровадження нових Державних стандартів базової та загальної середньої освіти ” розпочалося  з методичного кейсу Капустяк Н.Т., де було розглянуто питання прийомів та методів формування інформаційної компетентності учнів, теоретичні аспекти проблеми формування інформаційної культури школярів.

Педагоги обговорили шляхи формування інформаційно-цифрової компетентності в учнів,  нові підходи до викладання інформатики, виховання інформаційної культури серед дорослих і молоді, нові напрямки в ІТ-освіті.

Наступним кроком роботи семінару-тренінгу була участь вчителів інформатики у практичному занятті, яке  з метою розвитку навичок створення векторного зображення за допомогою редактора Inkscape провів вчитель інформатики Лазещинської ЗОШ І-ІІІ ст.  Коржук Василь Васильович.

Головою районного методичного об’єднання вчителів інформатики Кус А.І. здійснено підсумковий аналіз роботи  вчителів інформатики, участі їх та учнів району в різних етапах Всеукраїнських олімпіад з інформатики та інформаційних технологій, Міжнародному конкурсі з інформатики “Бобер”.

По завершенні відвіданих  семінарів вчителі за круглим столом ділилися враженнями, обмінювалися досвідом, висловили слова вдячності всім, хто долучився до проведення семінарів. Запрошені вчителі відмітили професіоналізм, високий рівень підготовки, а також практичну спрямованість семінарів у Розтоківській та Лазещинській ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Сподіваємось, що всі учасники семінарів знайшли для себе корисну інформацію, яку використають у своїй роботі.  Успіхів!

Категорія: Виховна робота | Переглядів: 290 | Додав: rosrokyzosh | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Вересень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Архів записів
Друзі сайту

Copyright MyCorp © 2024
uCoz